Toplam: 0,00 
Sepeti GörüntüleÖdeme

Paketleme ve Ambalajlama

Arama Sonuçlarınız

Paketleme işlemi ise tüm ekipmanın, malzemenin ve parçaların taşıma yöntemini ve araçların belirlenmesini, uygun şekilde depolanmasını, ambalajlanmasını, muhafazasını ve sevkiyat faaliyetlerini düzenler. Ürün paketlenirken ürüne has özellikler ve ihtiyaçlar unutulmamalıdır. Bu durum da farklı paketleme koruma yöntemlerinin ve paketleme kategorilerinin oluşmasını zorunlu kılmaktadır. Pazarlama açısından paketleme konseptine bakıldığında ürünün teşvik edilmesinde ve reklamında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Ürünün şekli, ağırlığı, rengi, müşteriyi etkileyen bilgiler ve ürün hakkındaki bilgileri içerir.

Lojistik açısından konuya bakıldığında ise paketleme iki hizmet sunar. Bunlardan ilki ürünün nakliyesi ve depolanması sırasında ürünün dış etkenlerden korunması ve ikincisi ise ürünün depolanması ve taşınması esnasındaki kullanılması gereken işçi ve malzeme maliyetlerini azaltmasıdır. Ambalaj ya da paketler üç değişik düzeyde materyalden oluşabilir:

Birincil ambalaj; ürünü doğrudan içine alan ilk, asıl, iç ambalajdır. Tüketici ambalajı veya iç ambalaj da denilir. Dökme olarak satılan ürünler, birim ambalajsız olup genelde çuval gibi geniş ambalajlara konulurlar.

İkincil ambalaj; birincil ambalajı koruyan ve ürün kullanılacağı zaman atılan materyaldir. Yükleme ya da nakliye ambalajı ise; depolama, taşıma ve tanıtma için gereklidir. Bu perakende ambalajları içeren koli, kutu, karton ve kasadır.

Paketlemeye benzeyen ambalajlama işlemi içerme, koruma ve bilgi verme işlevlerini yerine getirmek amacıyla ürünlerin koruyucu malzeme ve ambalaj kapları kullanılarak bu standartta yer alan metotlarla sarılmaları ve kaplara yerleştirilmeleridir.

Ambalaj tasarımı ve seçimini etkileyen yasa ve tüzükler güvenlik, tüketicinin korunması, taşıyıcının istekleri ve ithalatta böcek vb. zararlı veya hastalık taşıma ihtimali olan ürünlerin kontrolleriyle ilgilidir. Güvenlikle ilgili hususlar ulusal mevzuatta yer almıştır. Aynı zamanda genel hukuk kurallarına da uyulması gereklidir.

Tüketicinin korunması için hazırlanan yasaların başlıca amaçlan yanıltıcı tanımlama veya ambalajlama ile tüketicilerin aldatılmalarının önlenmesi, tüketicinin içeriğin yapısından veya içerikle ambalaj arasındaki karşılıklı etkileşim sonucunda ortaya çıkabilecek zehirlenme tehlikesinden korunmasıdır.

Taşıyıcının istekleriyle ilgili tüzük ve yönetmelikler genellikle ya kısa adi (LATA) olan «Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği» ve kısa adi (IMCO) olan «Uluslararası Denizcilik Danışma Örgütü» gibi Uluslararası Kuruluşlar, ilgili ulusal kuruluşlar veya taşımacı kuruluşun kendisi tarafından hazırlanmış olabilir.

Ahşap sap ve saman gibi böcek vb. zararlı veya hastalık taşma tehlikesi olan malzemenin gümrük kapılarından girişleri sırasında kontrol edilmeleriyle ilgili yasaları bulunan ülkelere gönderilecek ambalaj ve ambalaj malzemesinin bu tür yasalara uygun olmaları gereklidir.

Gıda Maddeleri ambalajlan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Gıda Maddeleri Tüzüğü ve bu tüzüğe bağlı yönetmeliklerdeki şartlara ve zorunlu uygulamaya konmuş ise özel standardının ambalajlama maddesindeki hükümlere uygun olmalıdır.

Firmaları Karşılaştır

Hoş
Geldiniz

"Cepheyedair" gündemini
takip etmek için üye olunuz!

Üye Olunuz